dimecres, 1 de juliol del 2020

FORMAR I PREPARAR L'ARBRE DE LA MEMÒRIA . CURS DE FORMACIÓ

La memòria és com un arbre; té  un tronc que ha de ser sòlid i gruixut que  amb eines, recursos, metolologies , permetin garantir l'objectivitat dels fets i el rigor històric i social del passat, present i futur ; però també conté unes arrels que es distribueixen sota el subsol i alimenten la aquesta saba per transferir  les idees, els conceptes ,i així  fonamentar i nutrir l'arbre ; i finalment unes branques que s'extenen de  forma plural relacionant els distints sabers ; socials, polítics, econòmics, jurídics, ètics, filosòfics, antropològics, cientìfics , tecnològics, artìstics, ...




Per això no pot reduir-se a un sol àmbit curricular i competencial , més aviat , ha de poder pertànyer a un projecte globalitzador de centre que  pugui incloure de manera transversal els distints àmbits de competències del currículum. No es tracta doncs,  de formar l'alumnat com si la memòria sigui un element cultural necessari dins el procés educatiu present ; cal pensar en el traspàs en el futur per una ciutadania dels segle XXI com valor social i humà.




El curs té un doble objectiu : 


Oferir i donar eines, recursos i generar metodologies per poder treballar a l'aula i dins els projectes de centres la memòria del passat, del present i del futur . 

Formar al professorat i els activistes docents o no docents  , per crear un grup permanent  multidisciplinar que estigui interessat i tingui la voluntat de perpetuar el treball amb la memòria dins el Municipi , la població per continuar amb el treball que el Departament d'Ensenyament té des de fa temps : DEMD (Exili, Deportació i Holocaust)     https://sites.google.com/a/xtec.cat/gtexilideportacioholocaust/



La distribució del curs es realitzarà de la següent manera : 


6 Sessions  de 17.45 a 19.15  ( desembre, gener, febrer, març, Abril, Maig ,Juny) .  La darrera sessió serà virtual i consistirà en presentar un projecte d'aplicació pràctica d'alguna activitat de les presentades o similar , amb la valoració posterior per part de l'alumnat .


Això permet doncs parlar de 7,30 hores presencials i   7,30 virtuals per preparar , aplicar i valorar el projecte. 


Les sessions son cada primer dimecres de mes a l'Institut Arnau Cadell (Valldoreix) a la Aula de 4 ESO A  , segon pis. Totes les sessions  tenen una durada de 1,30  amb presentació per part d'una o unes persones expertes en distintas vessants del tema sobre la memòria : presentant materials, procés d'investigació i recerca,  metodologies d'aula , recursos i treball amb noves tecnologies, etc.. 




La primera sessió amb la presentació del curs va ser el dia 6 de novembre amb la presentació del projecte oficialment i del curs .


La segona sessió serà el proper dimecres 8 de Gener amb la presència de Joan Pinyol , periodista i escriptor en llengua catalana que ens parlarà de la recerca històrica amb les dificultats que presenta la recuperació de les víctimes que van patir la repressió, la mort durant el franquisme. En la darrera part de la sessió es presentarà el material de l'Arxiu Nacional de Catalunya ANC per investigar les fonts i documents de la recerca històrica a l'aula amb l'alumnat : "La caixa de l'àvia Maria" . 


http://sdanc-recursos.blogspot.com/p/materials-de-suport.html    Dins aquest enllaç podem trobar els materials de suports de l'ANC per treballar eines, recursos, didàctiques sobre la memòria. 


Curs 2023.Lectures sobre el Mal