dimarts, 19 de gener del 2010

La identitat i la seva configuració : escapar al destí



La identitat és un problema fonamental per l'ésser humà. Qui no té identitat no té destí, no té capacitat per conduir o dirigir la seva existència. Per això la qüestió de la identitat és la que ens ocupa i ens preocupa al llarg de tota la nostra vida. Viure en el fons és buscar-nos en aquesta identitat indefinida que ens acompanya. Però fer-se un mateix la seva pròpia identitat no resulta fàcil. Sòcrates ens deia " coneix-te tu mateix" i enigmàticament l'oracle grec semblava respondre amb el silenci. La identitat va fer que precisament la història fes que Plató i Aristòtil s'exiliessin fugin d'un destí incert i amarg. I el propi Sòcrates per no fugir va ser condemnat a mort , quasi com Aristòtil.
La pel·lícula "Europa, Europa" dirigida per una directora Agnieszka Holland ens pot sorprendre per com presenta el tema dels jueus. Tal com deia Karl Marx en el seu escrit "la cuestión judia" s'observa com la identitat jueva es present dins la història d'Europa i no es pot creure que només va ser un moment de la història concret. Per això els tres nois i noies d'origen àrab Zàkia, Ilias i Saïd tenen clar que no es pot negar l'holocaust nazi perquè és veritat i evident. El protagonista de la pel·lícula és un noi jovenent d'origen jueu que fuig com a conseqüència de la invasió alemana de Polònia on els seus familiars moriran quasi tots en el gueto de Lodz. Ell i el seu germà fugint es troben amb els bolxevics , enemics del nazisme. Solly , Solomon, amaga la seva identitat per fugir de la mort imminent. Per això renega amb el braç en alt i amb l'uniforme alemany del seu origen. Però el dilema entre el seu cap i el seu cor fa que lluiti internament contra el que en somnis i els seus sentiments semblen presentar. Es pot estimar una noia alemana rossa i amb ulls blaus que busca tenir un fill per regalar al Führer ? Es pot ser heroi de guerra contra el poble soviètic i ser condecorat amb la creu de guerra ? Es pot plorar quan les tropes alemanes poden perdre la guerra al front de Leningrado ?
La pelí ens fa una proposta que la podem portar a debat a la classe : Un jueu podia renunciar a la seva identitat per salvar la seva pell ? Un jueu podia amagar-se entre alemanys tot fugint de la seva consciència ?

Curs 2023.Lectures sobre el Mal