dimecres, 24 d’abril del 2013

TREBALLANT SOBRE LES REPERCUSIONS DEL NAZISME



L’OPERACIÓ T4
1939-1941






Èlia Jané Rabassa
Laura Mendoza Jordà
Irene Mañas Fernández

 

ÍNDEX


p.3

p. 5

p.5
p.6
p.7

p.8
p.8
p.9
p.10

p.11

l’eutanasia d’alemanya nazi, operació t4
karl brandt                                                                                              
el cas de martin bader
Espai i temps de l’operació t4
diversos plans interiors de centres on es va practicar l’eutanasia nazi
base legal
-         declaració universal dels drets humans
-         lleis anti drets humans
-         operació t4
webgrafía                                                                      










L’eutanÀsia de l’AlemanYa nazi, mÉs conEGUDA com Operació T4


El terme "eutanàsia" (literalment, "bona mort") es refereix usualment a causar la mort sense dolor d'un individu amb una malaltia crònica o incurable. En l'ús nazi, però, "eutanàsia" es referia a la matança sistemàtica dels discapacitats mentals i físics que estaven internats en institucions, sense el coneixement de les seves famílies. à Eutanàsia: Assassinat legal.
Amb una carta firmada per Adolf Hitler el 14 de juliol de 1933, es va començar a materialitzar la bogeria de la ideologia nazi. Es tractava de la  "Llei per la prevenció de la progènie amb malalties hereditàries" que autoritzava la esterilització dels casos següents: retràs mental, esquizofrènia, depressió maníaca, epilèpsia, dança de Sant Vito, ceguera, sordera, deformitat important i alcoholisme sever. El següent pas, fou l’Eutanasia nazi, més coneguda com el programa Operació T4 (en referència a la direcció del carrer Tiergartenstrasse núm.4 de l’oficina que coordinava el programa a Berlín) que va començar en el setembre del 1939. Pels nazis aquesta operació consistia en l’assassinat “compassiu” de centenars de milers de discapacitats físics i psíquics que enterbolien el predomini de la raça ària. El procés del que realment va passar és el següent:
Els directors dels hospitals van fer una llista on escrivien les persones que segons aquest programa no tenien dret a viure. En aquesta llista hi havia malalts mentals, discapacitats i qualsevol que no pogués valdre’s per sí mateix.
A la seu central de Berlín s’analitzaven les dades i decidien quines persones qualificaven com “no productives” i que per tant haurien d’abandonar l’hospital. Eren tants que va sorgir un problema logístic i es va crear una empresa de transports amb vehicles perfectament camuflats. Els considerats incurables eren traslladats a vells hospitals o presons abandonades que havien estat adaptats per poder fer experiments amb ells i acabar matant-los.
Es traslladava la gent amb l’excusa de portar-los a un lloc on podrien se vistos per un especialista, on podrien tenir un tractament millor. A la família no se’ls comunicava aquest trasllat. En realitat, a la família només li arribava després un comunicat de defunció.
Als nous centres, els pacients eren enganyats i se’ls sotmetia a un suposat reconeixement mèdic. Després passaven a una altra habitació on els matarien. Van ser els començos de les cambres de gas, un escàndol que va fer aixecar sospites sobretot quan va haver-hi un escapament del primer centre. El fum va arribar a l’exterior i les instal·lacions estaven molt a prop del poble. La gent podia sentir l’olor i van començar a fer-se preguntes  “Què esta passant allà dins?”
La desconfiança es va generalitzar. Famílies senceres escrivien als hospitals preguntant pel seu fill, nebot, amics...
Les protestes i pressió socials van aconseguir tancar aparentment el programa Operació T4 un any i mig més tard, després de 70.274 persones exterminades. Encara que es va acabar amb aquest programa l’agost de 1941, el personal sanitari va seguir practicant aquesta eutanàsia salvatge.
Un començ del que més tard es va conèixer com holocaust i que avui la gent recorda per què no torni a passar.






 
 


Unes secretàries omplien amb noms, direccions i causa de la mort, unes cartes predissenyades que eren firmades pels metges i remeses als familiars del pacient.
Karl Brandt
Un dels molts membres del personal implicat en l’eutanàsia nazi
Karl Brandt (Mulhouse, 8 de gener de 1904 - Landsberg am Lech, 2 de juny de 1948) va ser un metge i criminal de guerra nazi. Metge personal d'Adolf Hitler, Gruppenführer en les SS i Tinent General de les Waffen SS, Comissionat del Reich per a la Salut i Sanejament i membre del Consell d'investigació del Reich.
Brandt era metge especialitzat en traumatologia, va accedir al cercle íntim de Hitler el 1937. Va dirigir l'administració del Programa d'Eutanàsia nazi de 1939 i com Comissionat del Reich per a la Salut i Sanejament va estar involucrat en l'experimentació penal amb éssers humans juntament amb el seu ajudant Werner Heyde.

Després de la Segona Guerra Mundial, Brandt va ser processat en Nuremberg i declarat culpable de crims contra la humanitat. El seu advocat defensor havia estat Robert Servatius. Va ser executat a la forca a la presó de Landsberg el 2 de juny de 1948.
EL CAS DE MARTIN BADER
Martin Bader era un sabater alemany de la localitat de Giengen (Alemanya), el 1934 va patir una grip que li va derivar en una encefalitis amb el resultat de la malaltia de Parkinson.
Va ingressar a l’hospital de Bad Schussenried i per la seva malaltia de Parkinson va ser inclòs en les llistes per ser assassinat com a persona no digna de viure. Traslladat al sanatori mental de Grafeneck va morir gasejat mitjançant la inhalació de monòxid de carboni el 1940.
La seva vídua i el seu full només van rebre una breu carta de4 condol a la qual la direcció mèdica de Grafeneck expressava el seu “dolor” per aquesta mort a causa d’una malaltia incurable de les que solien inventar, en aquest cas d’un “atac cerebral”.
La seva afligida esposa va comentar que Martin sempre a esperar curar-se i seguir el seu treball com sabater i portar una vida normal.
El seu cas va ser seguit pel seu únic fill (quan Martin va morir el 1940 tenia una any) que va investigar anys després tan misteriosa mort arribant a descobrir-ne la realitat.

ESPAI I TEMPS DE L’OPERACIÓ T4
La eutanasia nazi, anomenada també operació T4, va esdevenir entre l’1 de setembre de 1939 i l’agost de 1945. Com ja hem explicat previament, aquesta operació tenia l’objectiu d’exterminar els pacients “incurables” dels hospitals d’Alemanya i Austria, ja que consideraven que no tenien dret a viure i que eren una carrega molt pesada que s’havia d’eliminar.
El programa es va realitzar en sis centres en els quals els metges seleccionaven els pacients i, aquests, eren transferits desde les clíniques a un centre de gas, on morien assessinats. Eren els següents:
·         Grafeneck, on van morir 9.839 pacients.
·         Brandeburg, on en van morir 9.772.
·         Bernburg, on en moriren 9.375 pacients.
·         Hartheim, on hi va haver 18.269 morts.
·         Sonnenstein, amb 13.720 morts.
·         Hadamar, on van morir 10.072 pacients.








Centres Alemanys on es va practica l’Eutanasia nazi.



Diversos plans interiors d’alguns dels centres on es va practicar l’eutanasia nazi









BASE LEGAL
dECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS
El nazisme discriminava, marginava, empresonava, retenia en camps d’extermini i matava als jueus pel simple fet de no ser de la mateixa religió que ells. Al fer això el nazisme incomplia tots els drets humans. Aquí hi ha alguns exemples:
Article 1
Aquesta llei diu que tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats de raó i consciència, han de comportar-se fraternalment els uns AMB els altres. Els nazis creien que els cristians eren superiors als jueus per tant creien que no eren iguals ni que havien de tindre les mateixes lleis ni drets.
Article 2
1. Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta declaració, sense cap distinció. Els jueus no tenien cap d’aquests drets.
Article 3
Tot Individu te dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la seva persona.
Els nazis mataven als jueus sense tenir en compte aquesta llei.
Article 9
Ningú no serà detingut, pres o desterrat. El nazisme prenia i empresonava a camps d’extermini a tots els jueus.
Article 15
1. Tota persona te Dret a una nacionalitat.
2. Ningú no serà privat arbitràriament de la Seva nacionalitat ni del Dret a canviar de nacionalitat.
Article 16
Els homes i les dones, a partir de l'edat núbil, tenen dret, sense cap restriccions per motius de raça, nacionalitat o religió, a casar-se i fundar una família. Els nazis no permetien als jueus casar-se ni mantenir relacions sexuals entre ells.
Article 18
Tota persona te dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió. Als jueus se’ls matava per no ser de la mateixa religió que els cristians, per tant no tenien llibertat de religió,
Article 24
Tota persona te Dret al descans i al lleure i, particularment, a una limitacions raonable de la jornada de Treball i a vacances periòdiques pagades.
Els nazis obligaven als jueus a fer treballs forçosos amb males condicions i sense descans.
LLEIS ANTI DRETS HUMANS
El moviment nazi va dictar unes lleis per a donar base legal a les seves actuacions. Tot seguit mostro una llista de algunes de les lleis.
I. - Prohibició del matrimoni i de les relacions sexuals amb jueus.
Llei per a la protecció de la sang i l'honor alemanys.
II.- Prohibició que jueus i cristians mengessin junts. Prohibició de que els jueus entressin en els vagons restaurant, 30 de desembre de 1939.
III.- Prohibició de que els jueus tinguessin càrrecs públics. Llei per al restabliment del servei públic professional, 7 d'abril de 1933.
IV.- Prohibició que els jueus ocupen cristians o tinguin esclaus cristians. Llei per a la protecció de la sang i l'honor alemanys, 15 setembre 1935
V.- Prohibició de que els jueus apareguessin pels carrers durant la Setmana Santa.
Decret autoritzant les autoritats locals a prohibir als jueus aparèixer pels carrers durant certs dies de festa, 3 des 1938
VI.- Crema del Talmud i altres llibres jueus.
Crema de llibres perpetrada pels nacionalsocialistes alemanys
VII. - Prohibició de consultar a metges jueus.
Decret de 25 juliol 1938
VIII. - Prohibició de que els cristians visquessin en llars on hi hagués jueus.
Directiva de Goering ordenant la concentració de jueus en cases on no hi hagués aris de 28 desembre 1938
IX. - Impost sobre els jueus per al manteniment de l'església catòlica de la mateixa extensió que el sufragat pels catòlics.
X. - Prohibició per als jueus de demanar o testificar contra els cristians.
Proposta de la Cancelleria del Reich perquè els jueus no poguessin dur a terme accions civils davant els tribunals, 9 de setembre de 1942.
XI. - Prohibició de que els jueus rebin herències dels cristians.
Decret permetent al ministeri de justícia anul · lar els testaments que ofenguin el "judici sòlid del poble" de 31 de juliol de 1938.
XII. - Ordre perquè els jueus portessin un signe per identificar-se en la roba.
Decret obligant als jueus a portar un signe d’identificació en la roba d'1 de setembre de 1941.
XIII. - Prohibició de que els cristians assisteixin a cerimònies jueves. Prohibició de relacions amistoses amb els jueus, 24 d'octubre de 1941.
XIV. - Obligació de que els jueus quedin confinats en guetos.
Ordre de Heydrich establint la reclusió dels jueus en guetos de 21 de setembre de 1939.
XV. - Prohibició de que els jueus tinguessin títols acadèmics
OPERACIÓ T4
La Operació T4, és un clar exemple de l’incompliment dels Drets Humans per part dels nazis, car l’objectiu d’ells era arribar a la puresa de la ‘’raça” segons els seus criteris. Amb aquesta operació pretenien evitar, que certes malalties que ells pensaven que eren hereditàries passessin a generacions futures. Per això van engegar un procés de esterilització i en molts casos d’extermini.
1933.07.14: Aprovació de la "Llei per Prevenir la Malaltia hereditària" En la qual s'autoritzava l'esterilització forçosa dels casos següents:
1. Retard mental.
2. Esquizofrènia.
3. Depressió maníaca.
4. Epilèpsia.
5. Dansa de Sant Vito.
6. Ceguesa.
7. Sordesa.
8. Deformitat física important.
9. Alcoholisme sever.
Entre 1934 i 1939 unes 400.000 persones van ser esterilitzades.
1935.10.18: Aprovació de la "Llei per protegir la salut genètica del poble alemany".
1939.09.01: Decret per posar fi a l'esterilització. Hitler personalment signa el decret per a la Eutanàsia.
Setembre de 1939: S'ordena l'assassinat dels pacients de les institucions psiquiàtriques de Polònia.
Entre octubre i desembre de 1939: Començament de la "Aktion T4
Establiment dels mecanismes de mort en sis hospitals psiquiàtrics.
Fi del 1939 al 1941.08.24: Ja han estat assassinats més de 70.000 pacients psiquiàtrics en el Reich alemany.
1940.01.15: Decret pel qual s'ordena enviar a tots els pacients jueus a institucions psiquiàtriques per al seu assassinat, principalment a Cholm (prop de Lublin, Polònia).
Durant 1940: al voltant de 10.000 nens i joves han estat assassinats
1941.04.28: Fi de la "Aktion T4".
1942.11.17: Introducció de la "Hungerkost" (Mort per dieta de fam) en tots els sanatoris d'Alemanya. Al voltant de 90.000 persones moren com a resultat d'aquesta ordre.
1944.04.06: Decret per establir el "Ostarbeiter-Sammelstellen" (unitats de treball forçat dels països de l'est) en 11 institucions psiquiàtriques. A partir d'aquesta ordre els malalts mentals moriran mitjançant el treball esclavitzat.


WEBGRAFÍA


Curs 2023.Lectures sobre el Mal