dissabte, 11 de gener del 2020

Curs sobre La memòria històrica a Sant Cugat

                 


Gràcies a la voluntat i coordinació amb Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament aquest curs iniciem un treball ambiciós dins el Municipi. Fa ja alguns cursos va nèixer dins el Departament d'Ensenyament un grup de professorat interessat en treballar la memòria en la seva vesssant de l'exili, la deportació i el genocidi o holocaust . 
El grup va fer una formació a Berlin amb la col·laboració amb la Casa Waansee i d'aquesta iniciativa primera va voler formar-se aquest grup de treball i formació. 
El grup ha anat extenent-se en les distintes comarques i ara volem que sigui el Vallès Occidental el que inicii una nova etapa de formació i de creació d'un satèlit del grup mare a Barcelona. 

Amb la inauguració de l'arbre de la memòria creat per les artistes Ariadna Diaz i Mireia Oliva del grup Oxydum que treballa amb el ferro i la forja . L'arbre explica com cada filament representa la memòria viva de les persones que han lluitat , han estat ressistents i que han mort en alguns casos en l'exili, la deportació o l'holocaust. El projecte s'insereix amb la voluntat de continuar la feina i el treball que el centre ve oferint amb ; 

els testimonis a l'aula com l'Abel Moreno i el seu reportatge sobre en Pitu , mort recentment 
la Doris Somertheimer amb les set caixes trobades on ens retroba amb el seu passat 

el treball amb ciències socials i les lectures com la de K.L Reich de Joaquim Amat Piniella al curs de 4 ESO . 
El treball amb cultura i valors vinculat amb serveis comunitaris per parlar de la memòria del passat , present i futur , amb els temes de la història com la intervenció del colonialisme a Guinea , antiga possessió de la Espanya de Franco, així com personatges de la història del Sant Cugat que han viscut durant el franquisme i la transició espanyola anys foscos i  terbols ; així com el futur d'una memòria que continua volent trobar els seus morts i recuperar la història dels seus avantpassats. 

a Primer de Batxillerat amb la visita a refugis antia aeris com el de Poble Nou i els bunquers del Carmel amb els canons apuntant per la defensa de Barcelona contra els avions italians . 

a Segon de Batxillerat amb la visita i preparació prèvia del viatge a Polònia en concret al camp d'extermini d'Auschwitz Birkenau a Cracóvia i el gueto , així com les principals sinagogues de l'època , i Varsovia amb la visita al museu jueu de Polin , on s'explica la vida de la Polònia que parlava hebreu, yiddish, polonès, alemany, ...i que era rica en política social, en cultura i en tot fins la destrucció i ressistència de la població amb la invasió dels nazis alemanys durant la segona guerra mundial ... 

Però anant més enllà enguany com deiem hem volgut fer un curs per oferir materials, eines, recursos i metodologies i didàctiques per aplicar a les aules com l'artistica amb el còmic Maus que la professora porta enguany  a terme o a la ràdio amb la presentació del treball amb Memorial Democràtic . 

El curs es fa dimecres primer de cada mes de 17.45 a 19.15 i portarà experts en els temes i memòria per incentivar i formar si és possible un grup de treball al Vallès Occidental sobre la Memòria històrica. 

En la segona sessió , doncs la primera es va inaugurar l'arbre amb un espectacle de poesia per part del cantautor Joan Artigas amb poemes de l'exili , un ball coreografia dels germans Sunyol i els parlaments de les distintes autoritats , amb la col·laboració de les professores Violant Gonzàlez i Esther Puigmartí , així com la especial ajuda del Carles Ribalta amb la creació del video que ús presentem de l'acte . Doncs a la segona sessió va venir l'escriptor català Joan Pinyol a parlar de la feina i treball sobre el seu avi secretament enterrat al Valle de los Caidos i amb la voluntat de poder recuperar les seves despulles que fins ara no han estat possible . 

Tot això preveu una gran feina i una tasca engrescadora que ens motiva a seguir endavant . 





Curs 2023.Lectures sobre el Mal