dilluns, 29 de novembre del 2021

COM HEM DE PENSAR O REPENSAR ELS ESPAIS DE MEMÒRIA ? DIÀLEG A PROPÒSIT DE LA TOPOGRAFIA .





 Què és un espai de memòria ? Dins la història hi ha dos elements que permeten ubicar els fets quan aquests necessiten contextualitzar-se. El temps  i l'espai , dues categories kantianes de la sensibilitat a priori . El que vol dir que quan nosaltres percebem els fenòmens sempre ens arriben per les finestres del temps i l'espai que la sensibilitat ens permet. 

Així doncs els espais en memòria fan referència als llocs on els fets es produeixen o es van produir. I en concret el que permet la història es rememorar els espais perquè el present i el futur puguin recordar. O sigui , d'alguna manera la història permet trobar-nos novament amb les situacions que es van viure. Però això precisament resulta un tema controvertit. Per què cal recordar els espais si aquests van representar dolor, mort, conflictes , guerres, desastres, ...? Realment no seria millor oblidar? 

Des de la segona Guerra Mundial aquesta pregunta va obrir més enllà del col·leccionisme de les obres, peces, pintures, escultures, o de preservar els espais com a símbols com poden ser les piràmides a Egipte o el Coliseum a Itàlia , ... La funció que pot trobar-se quan els Estats a través de les seves institucions tornen a pensar i repensar els espais del passat serà important per fer entendre i comprendre a la ciutadania com s'han produït els fets i com cal que els recordem. 

Però és cert que darrerament aquesta qüestió ens ha portat a plantejar si cal per exemple retirar l'estàtua de Colom o si hem de retirar els noms de personatges masclistes o sexistes dels carrers de Catalunya o Espanya. Com podria ser l'aeroport de Madrid anomenat Adolfo Suárez que va ser un president demòcrata malgrat abans havia estat un falangista del franquisme. 

Una de les polèmiques importants a Espanya ha estat el cas del Valle de los Caídos. Un centre per la Pau hauria de ser en record del que van fer ? Un espai que cal deixar tal com està ?  El problema esdevé quan els espais generen una controvèrsia entre el que va passar i l'actualitat , com per exemple el que acabem d'explicar . El Valle de los Caidos era un espai de culte a la memòria del president de la Falange Jose Antonio Primo de Rivera  i que més tard va ser enterrat Francisco Franco . Espai que també conté un miler de morts en la construcció de l'espai que van ser empresonats per ser considerats comunistes o contraris al règim de la dictadura de Franco. 

Però també hi ha espais que no recordem o que s'han oblidat convertint-se en runes a causa de l'abandó. Per exemple el casino de l'arrabassada que va ser lloc de festes però també presó de represaliats durant els inicis del franquisme . 

  • Què és doncs un lloc de memòria ? 
  • Tots els llocs de memòria són espais ? 
  • Què dona la possibilitat a generar una topografia de la memòria ? 
  • O sigui, quin seria el procés per senyalar o construir un lloc o espai de memòria ? 
  • Parlant de fer els espais visibles o no , recordant el cas de Belchite o el documental sobre Treblinka . Tots els espais de memòria s'han de fer visibles ? De quina manera ? 


Curs 2023.Lectures sobre el Mal