divendres, 11 de desembre del 2009

L'Holocaust a partir del cinema


La proposta que volem iniciar preten explicar els fets de la Shoah i l'holocaust hebreu a partir de la narració. Narrar té la significació d'explicar , de parlar dels fets sense cap altre voluntat que la de fer participar al lector-espectador de la pròpia història. Per això el recurs del cinema en els nois i noies pot resultar engrescador i motivador. La imatge és poderosa i per això atrau i obliga a prendre un paper reflexiu. Però per això cal l'ajut del professor qui com un gos pigall pot conduir juntament la mirada dels altres, en aquest cas dels nois i noies adolescents que tenim a classe.

Primera sessió

Hem demanen que els ajudi de manera espontània a veure i això motiva agafar un boligraf i un paper i començar a per totes.La mirada mai resulta indiferent. La pel·lícula " HItler , el reinado del mal" explica com es forja una ideologia. Destaquem la voluntat de ser pintor d'Adolf Hitler i el seu fracàs en les proves d'ingrès a l'Acadèmia. També destaquem la familia de Hitler amb un pare agressiu que maltracta a la dona i al seu fill. Hitler amb un ulls d'infant veu com un atac de cor que porta a la mort al seu pare no el conmou gens. Per això marxarà a Munich per estudiar art i es veurà atrapat per la misèria i les dures condicions econòmiques d'un país en crisi. L'ajuda de la seva germana -situa en una estació l'inici de la voluntat de HItler de canviar les coses i trionfar a la vida. Ha perdut mare i pare i aleshores sol amb una germana que es queda a viure a Austria el seu país d'origen té una alternativa en l'exèrcit alemany-prussià que participa en la primera guerra mundial. HItler és un soldat que sent orgull de la seva valentia i coratge. Però també amb l'escena de la mort del gosset es veu un jove torturat per voler dominar a tots i a tothom fins i tot a cop de fuet o de patades. La solitud i la situació porten a ser condecorat amb una medalla al mèrit com a soldat un home que només pensa en la guerra i en guanyar. L'enfrontament amb els seus companys perquè preferereixen estar enllitats quan es troben ferits porta a verbalitzar que la culpa de tot està en els comunistes i marxistes .... Hitler està a punt de perdre la vista ...... però això li dona encara mes valor per enfrontar-se a la situació. Han aportat preguntes : " ¿Por qué odiaba a los judios? ¿ El no era judio ?


Segona sessió

Monarquia , Comunisme o ... creació de nous partits en una Alemanya que ha capitulat a finals del 1918 perdent la guerra. HItler veu com Alemanya es troba en unes circumstàncies complexes i aprofita primerament el naixement d'un partit nacional socialista alemany per donar-se a conèixer. Com neix doncs una ideologia ? Cal un lider, cal uns simbols, cal una bandera, cal unes idees. El discurs que Hitler utilitza va contra els jueus de bon principi com a causa del deteriorament moral i de la crisi econòmica.

Caldrà buscar informació pel proper dia tornant de vacances :


* Què va passar a la primera guerra mundial amb Alemanya i el Tractat de Versalles ?

* Quina biografia pot complementar a la que estem veient sobre Adolf Hitler?

*

Ara en diem Immigració i si fem paral·lelismes amb alguns partits polítics feixistes veiem la mateixa escenografia. I. ens parla de què per ser immigrant no has de perdre els teus drets a treballar o a la sanitat. Però R. respon que no ho veu just perquè si ets d'un país has de tenir més drets que gent de fora. S'encen el debat a partir de la pel·lícula entre els 18 nois i noies que tinc a classe. Els seus origens i llocs de procedència són els següents: 2 senegalesos 1 gambia 3 marroc, 3 xinesos , 2 dominicans , 1 argelí, 4 castellans, 1 català, 1 rumanès. Qui comença un discurs xenòfob ? Quines són les idees que defensen la puresa de raça ? Els nois i noies es miren entre ells i comenten que a la classe ningú és ros i té els ulls blaus. Però afirmen que no és el mateix ser negre que blanc, que gitano, que moreno. Parlem de la idea de puresa i espontàniament la M. diu que els "mulatos" no són de cap raça. Cal dir que tenim una noia a la classe "mulata".. Especialment destaquen que els gitanos no son de cap país perquè identifiquen país i raça.
La Pel·lícula avança i s'adonen que Hitler fa els seus mitings en bars i cerveceries on cada vegada hi ha més gent ... i crida molt . Per què diuen cridava tant ? Hitler en nombroses imatges surt amb actitud hostil , provoca aldarulls dins la sala de reunió, fins i tot sembla que llença força salivació quan parla al públic... Per què una actitud com aquesta ens fa pensar ? Hitler escenifica en solitari els gestos que reinterpreta una i altre vegada... Quin és el motiu del seu teatre? Coneixem partits actualment ? QUines són les seves ideologies? Penseu que també es preparen amb tant teatre els seus mitings i trobades ?


Ens hem aturat aquí. Un guió escrit a la pissarra marca el ritme del treball i de voler configurar lentament aquesta mirada. Saben que miren i ja començen a dir que preferirien mirar sols per anar més ràpid cap al final que el desitjen amb delit.

Curs 2023.Lectures sobre el Mal