dijous, 13 de gener del 2022

MEMÒRIA, DIGNITAT, JUSTICIA . UN ESLOGAN PER RECORDAR L'ALLIBERAMENT DEL 27 DE GENER PELS SOVIÈTICS DEL CAMP D'AUSCHWITZ



La població mundial va determinar que el 27 de Gener seria la data per recordar l'alliberament per part de les tropes aliades . Cada any els organismes internacionals proposen un eslogan per seguir , i enguany és "memòria, dignitat, justícia". 










Buchenwald 


Dins la història de la humanitat està clar que les guerres, les batalles, els crims, el terror s'ha imposat entre pobles, civilitzacions , estats i nacions. Però també amb els canvis i el progrés des del segle XVIII , amb la Il·lustració alguna cosa es va voler deixar enrere. Per això les revolucions burgeses van servir per instaurar règims polítics més democràtics amb la intenció de ser més igualitaris , solidaris i lliures.
 Aquest fet  però ,va originar qui amb un intent de desacreditar les democràcies contemporànies ,va desestabilitzar els estats i nacions , amb els totalitarismes . Si el segle XIX els imperialismes i colonialismes havien fet estralls entre un eurocentrisme i la resta de continents a l'Àsia i Àfrica o Sud Amèrica , en el segle XX el conflicte bèl·lic va esclatar amb les dues grans guerres mundials. 


La Gran Guerra va establir uns perdedors i vencedors herència d'una voluntat de domini de les potències per conquerir recursos , territori . El Tractat de Versalles va donar una treva però va crear el que seria el preàmbul  de la segona guerra Mundial . Les reparacions econòmiques i la crisi del 1929 va causar un descontent i desconcert dins les poblacions que els grups polítics més populistes van saber aprofitar. Així naixia el que es va anomenar III REICH  a Alemanya. Abans però Europa va permetre que les lleis amb la població jueva assenyalessin restriccions i condicions per fomentar un antisemitisme que segles abans havia estat present . Els jocs olímpics de Berlin en absolut van fer cas del que podia ser la pretensió d'Alemanya amb l'avanç del nacionalsocialisme . 

L'estratègia va ser com la que Hitler havia iniciat al seu Estat, aparentar una normalitat excloent ,en les coses que feien nosa com els jueus , els disminuïts, els delinqüents socials i polítics, els gitanos, els comunistes o bolxevics. Observar com la població veia passar les riuades de gent ordenades i amb silenci amb les seves maletes i abandonava la seva llar, era una manera de captar el sentir de la població . Europa d'altra banda va deixar fer , en aquells temps molts jueus i jueves van marxar d'Alemanya si tenien possibilitats altres no va estar així com els vells i velles o els nens i nenes. Aquest preàmbul va permetre una manera d'actuar que amb semblança inofensiva obria les portes a l'inici de la Segona Guerra. 

Aquest any 2022 el que s'estableix com a lema o motiu de reflexió és MEMÓRIA, DIGNITAT, JUSTICIA. Per això estaria bé pensar que significa i quin significat li podem donar en aquest present tan advers i apocalíptic. 

 Diguem que el nostre país té una entitat amb aquest nom o similar que ha donat premis a entitats i personalitats perquè defensen aquests valors. Però precisament això ens hauria de fer pensar sobre allò que entenem per valors, memòria i justícia. Tots ells no són una qüestió de voluntat sinó més aviat és un gest o conducta púbica i privada que s'ha de mostrar i manifestar. 

En el rerefons la idea de la persona i la seva dignitat va entrar en joc. La població civil va ser assetjada i se la va destituir de tot signe d'identitat humana. Per això no van ser només el treure els drets sinó la construcció d'un genocidi que poc a poc va deixar que ningú veies el rostre de qui tenia davant. La dignitat , va ser un dels conceptes que Karl Jaspers en les seves reflexions quan parla de l'Alemanya còmplice va treballar més. De fet en els 30 articles de la Declaració Universal dels Drets Humans que va ser escrita després de la barbàrie nazi , el que resumia millor el seu conjunt va estar la idea de Dignitat de l'ésser humà. O sigui, no convertir els humans en objectes, en coses, en materials com va fer el nazisme i els règims totalitaris durant al llarg del segle XX. Avui alguns dels règims semblen oblidar novament quin és el valor de la vida humana com a persona . 
Però , si la dignitat va ser entesa i defensada en la DUDH , la memòria va requerir del seu temps en aquests països que havien participat en una guerra . Els processos de desnazificació van ser presents 

 

Curs 2023.Lectures sobre el Mal