diumenge, 13 de febrer del 2022

REPUBLICANOS ESPAÑOLES VÍCTIMAS DEL NAZISMO

 


Amb l'associació Amical Mauthausen al llarg de dos mesos les dues persones responsables Concha Díaz i Rosa TOran , amb la col·laboració de tres voluntaries ( Elvira Fernández, Josepa Gardenyes i Xavier Alsina) han preparat una exposició de 29 plafons que fan un recorregut per tres eixos temàtics . 
L'exili o la retirada que explica com més de 100.000 persones de tota condició van marxar d'Espanya víctimes de la Guerra Civil i de les tropes de Franco. La seva arribada en camps de sorra van fer que molts morisin , o enmalaltissin . Les condicions de rebuda per França no van ser GENS BONES. Mes aviat la Guerra Mundial imminent va fer que es demanés el retorn a Espanya o es presionés perquè tothom ho fés. Per això al cap d'uns mesos molta gent si no tenia familiars o un lloc de residència fixe va haver de participar en els grups de treball , en la Legió Francesa .. La claudicació amb l'armistici de França davant Alemanya encara va complicar més la vida als republicans doncs el ministre Serrano Suñer , franquista va negar la seva ciutadania espanyola . Això va originar que molts dels soldats i treballadors arribessin als camps de pressoners i d'aquests a els stalangs i frontstalags . Camps en la zons ocupada d'Alemania com el de Mauthausen on van iniciar el que es coneix com a DEPORTACIÓ. 
La Deportació va ser en els camps nazis com el de Ravesbruck per a les dones , el de Bergen Belsen, el de Dachau, i molts altres . També la participació com a ma obra esclava per les associacions TODT , grups paramilitars en la linia Marginot o en les bases submarines van fer que molts espanyols perdessin la vida . Els nombrosos testimonis de molts d'ells i elles fan que es pugui un adonar de la magnitud de l'experiència. 
Però finalment al cap d'uns anys va arribar l'alliberament 1944 malgrat pels espanyols era un veure la llum no van poder tornar a la seva terra , doncs el règim franquista no els volia i ells tampoc volien tornar. 

L'exposició es pot visitar fins el 28 de febrer i hi ha una visita guiada pel professorat el dijous dia 24 a les 17 hores on es presentarà una guia didàctica pel professorat a la Seu de CCOO de Vía Laietana . 

Curs 2023.Lectures sobre el Mal