dimecres, 23 de febrer del 2022

COM TREBALLAR LA MEMÒRIA EN AQUESTS TEMPS . PENSANT SOBRE L'INCERTESA DEL FUTUR .


 L'any 2001 el Departament d'Ensenyament va donar l'oportunitat de realitzar una formació a Berlin. En concret dins "Casa Wannsee" , que es troba a uns 60 quilòmetres d'aquesta ciutat. En aquella època vàrem viatjar un grup de professorat, de tècniques dels espais de memòria, de Memorial, i d'institucions . El curs va durar uns cinc dies . D'allí va nèixer un grup actiu avui encara "unbarritperberlin" que respon a una vella annècdota del grup que formavem. En una de les sessions per compartir el treball amb la memòria d'Alemanya amb les nombroses intervencions en debats i diàlegs a nivell universitari, polític, social, escolar  ens van portar a la seu d'aquesta organització Amadeu Antonio Stiftung per comentar que el primer cas de racisme amb violència a Alemanya va despertar una acció de repulsa i la creació d'aquest slogan vigent "Kein Ort für Neonazis " . Aquesta associació lluita per aquest neonazisme possible que pot arribar a Europa. 

Amadeu Antonio Stiftung (amadeu-antonio-stiftung.de

Mireu què diuen sobre els antics atemptats de Noruega que ara les sèries a Netflix comenten i expliquen .. Es una forma de fer activisme . 


En nom nostre

Benvolguts lectors,



No es poden trobar paraules per al terrible crim de Christchurch. Aquesta crueltat ens va portar molt amb nosaltres i també va provocar una pausa al nostre país.


L'atac terrorista a Christchurch és representatiu de la radicalització d'extrema dreta. No és el primer esdeveniment d'aquest tipus. L'atac de l'OEZ a Munic el 2016 amb deu morts i els atemptats a Noruega el 2011 amb 77 morts pertanyen a aquesta sèrie. El terrorisme de dretes és un gran problema, almenys ho hauria de ser. L'escena extremista de dreta a Alemanya és capaç d'assassinats similars en qualsevol moment. Està armat i entra a la xarxa a la policia i al Bundeswehr. Els seus suposats vincles amb el Servei Militar de Contraintel·ligència encara no han estat prou aclarits. Aquí l'Estat té una obligació. Una vegada més, queda clar que les recomanacions dels dos comitès d'investigació de la NSU s'han d'implementar plenament. Això inclou l'educació completa, més prevenció i l'examen de motius racistes. La societat civil pot i ha de posar-ho en ment.


Perquè el terror comença molt abans. Els elements de la ideologia extremista de dretes, el seu racisme, les seves teories conspiratives, el seu antisemitisme es poden trobar a tota la xarxa. Tots hem de fer una ullada més de prop. És precisament allà on les dretes radicalitzades expressen repetidament fantasies de violència, com el desafiament de deportació particularment repugnant. Els esdeveniments a Christchurch posen de manifest l'impacte d'Internet en el món offline. Per descomptat, no som ingenus i no creiem que puguem aturar aquests esdeveniments o fins i tot esdeveniments amb unes paraules boniques sobre els avantatges de la democràcia i la seva capacitat de discurs. No obstant això, com a societat civil democràtica, almenys hauríem d'intentar no deixar la comunitat de dretes a l'estirada dels radicalitzadors i estar darrere de tots aquells que experimenten odi. Parlarem d'estratègies en la nostra conferència "Societat Civil Online 2019".


La societat civil democràtica està cada vegada més atacada. S'han de silenciar iniciatives i organitzacions que, com la Fundació Amadeu Antonio, s'han marcat l'objectiu de lluitar per la igualtat i els drets humans i donar suport als altres en aquesta lluita. Les campanyes de desinformació i difamació formen part de l'estratègia. Això és extremadament perillós: especialment ara, quan es deuen eleccions locals i estatals a Saxònia, Brandenburg i Turíngia, és indispensable una societat civil forta i activa. El que necessitem ara són persones que prenguin una posició clara i actuïn per protegir i defensar l'ordre bàsic democràtic lliure i convenci els altres perquè facin el mateix. Per tal de donar suport als implicats sobre el terreny, hem iniciat el fons "Enfortiu la societat civil, el teniu a les vostres mans!", entre altres coses amb fons del moviment ciutadà Campact. Des de principis d'abril de 2019 s'han destinat un total de 100.000 euros a apoderar els afectats per discriminació i exclusió, a posar en marxa projectes d'educació política per a totes les generacions i a reunir els responsables de les escoles, municipis, empreses i sindicats dels tres estats federals.


Les campanyes d'odi no ens poden deslegitimar. Perquè una democràcia defensiva i una cultura corresponent per tractar-se els uns als altres no es poden malvar d'aquesta manera. Almenys no mentre els reconeguem pel que són: una estratègia de l'anomenada nova dreta. Com a tal, els anomenarem una vegada i una altra i ens defensarem en veu alta contra ells.



Els millors desitjos


La teva Anetta Kahane


Del grup de Berlin un vespre al carrer París en una reunió dels qui haviem participat va nèixer la voluntat de seguir treballant i per això va apareixer els distints grups de treball sobre Memòria, Educació, Holocaust .. que es van anar extenent , això era l'any 2002 i així va començar una fita important fins avui. 


Fa pocs dies al diari ara sortia una mica un resum del treball a les aules sobre el tema de la memòria 


Com s'estudia l'Holocaust a les aules? (ara.cat)

Curs 2023.Lectures sobre el Mal