divendres, 29 d’abril del 2022

Herència de la memòria : les noves generacions



 




En LLibert Tarragó ha escrit un llibre molt interessant que recull l'autobiografia de Joan Tarragó , el seu pare deportat al camp de Mauthausen , així com un capítol que porta el nom significatiu "Erem dos". 

Llibert Tarragó va nèixer al 1947 a Brive-la-Gaillarde (França)  , fill d'exiliats republicans catalans : Joan i Rosa Esteve. Periodista del 1967 al 1988 al diari francès "Le Monde" , fundador de l'editorial Tinta blava amb la publicació al francès de "Incerta Glòria" de Joan Sales . 

El llibre publilcat "Heretar Mauthausen " publicat a l'editorial Pagès .2022 . estableix un diàleg després del temps entre el seu pare deportat al camp nazi i en Llibert com a fill . En el diàleg es pregunta com rescatar els noms de les víctimes i fer memòria del camp. En la presentació del llibre s'estableix algunes idees molt interessants per incorporar dins la Memòria per les noves generacions : 

  • No hi han herois com el cinema i la història  a vegades vol fer creure en l'exili, la deportació i l'alliberament. 
  • Millor parlar de revivents , aquells que tornen a una nova vida , no els supervivents que semblen no tenir ja futur 
  • La banalització del terme nazi avui 
  • L'exili com un anar i venir des de la consciència al cor dels homes i dones. 
  • El protagonisme de la nostalgia entesa com una idea progresista a diferència de la melangia que es troba tancada en si mateixa. 
  • El present és el passat  del futur que vindrà sempre . 
Està clar que el coneixement com és palès del LLibert sobre els estudis i la història permet insistir en la diferència entre Literatura i Història . Això li permet parlat de com el seu pare va parlar al silenci en els llocs oberts perquè les parets no poguessin escoltar la seva estada al camp de Mauthausen . Quins són aquests elements identitaris dels comunistes o anarquistes sinó el camí iniciat per la República del 1931 i la superació de les adversitats per la gran convicció de les idees que representaven. Fins i tot per sobre de les families les idees eren defensades a vegades . 

En resum una lectura molt recomanable per treballar els testimonis , la memòria i el diàleg entre pares i fills en un tema com aquest de l'exili, la deportació i el franquisme . 

LA VIOLÈNCIA COM ARMA DE GUERRA CONTRA LES DONES I ELS NENS I NENES

  Ens deia Heráclit d'Efès que la guerra era el pare de tot. Aquest aforisme ens indica que el conflicte o la confrontació forma part de...