dijous, 7 de gener del 2010

Testimonis de la Shoah


Cada un dels nois i noies de la classe ha triat de l'adreça de Yad Vashem una biografia personal que surt d'un supervivent. Elena Cederboim, Simja Rotem, Sinai Adler,izWI Bacharach, Gad Shahar, Rita Weiss, Ladislas Brod Speiser, Moshe Haelyon, Rachel G, Marion P, Bertoldo Geisinger, Dina Beitler, .......Hem volgut elaborat un model de fitxa per sistematitzar millor la feina. En la primera part la fotografia

el testimoni ofereix garanties de reconèixer de qui estem parlant. Seguidament els nois i noies han buscat les dades més importants: el nom i cognom, la data de naixement, el lloc de naixement, la professió, .... A continuació seguint el video han intentat resumir les idees més importants que hi surten.

Exemple realitzat per l'alumna Leyre Benito

Primera part : Les primeres persecucions i l'ús de l'estrella groga. La senyora Elena explica que els alemanys van ocupar Polònia el dia 1 de setembre i els polonesos no eren el suficientment forts i preparats per lluitar amb ells. També hi va haver persones que els van trair per no morir. Els polonesos van saber resistir fins la caiguda de Varsovia. Les persecucions van començar ràpidament. AL principi els jueus havien de portar a sobre la roba el signe de l'estrella de David, després se'ls va prohibir el pas a les botigues de queviures i es va aïllar als jueus i les seves families als guetos o suburvis. Durant el 1940 cap jueu vivia ja al centre de la ciutat a Polónia (Varsovia).Els jueus van ser trets per la força i en el gueto podien viure en condicions molt dolentes.
Segona Part : la vida diària al gueto de Lodz. La senyora Elena descriu com els van treure per la força de casa seva amb la seva àvia que no podia caminar i no es van poder endur res de res. El gueto va començar a ser com una ciutat exclussiva per a jueus. Els jueus treballaven en el tèxtil, fent sabates, fent de fusters, etc i fins i tot començaren a tenir fàbriques on treballaven. Però més endavant van començar a emportar-se persones més grans de 50 anys i dones . L'any 1942 només quedava gent jove dins el gueto. Anaven fent seleccions per treure jueus del gueto sense saber on els portaven.
Tercera Part : L'intent d'amagar-se quan ja no hi quedava ningú al gueto de Lodz. La senyora Elena explica que tothom sabia ja on portaven als jueus al cap d'un temps. Els alemanys anaven casa per casa i agafaven dos o tres jueus i els portaven en tren fins a ciutats com Austwitz. Però la seva familia amagada en un refugi va costar de ser trobada per la GESTAPO però a la fi van ser portats a un camp de concentració.

Curs 2023.Lectures sobre el Mal